Suicidprevention - fördjupning

Arrangör

Utbildningsenheten

Målgrupp

Medarbetare som i sitt arbete har nära patientmöten/samtal och som behöver verktyg för att tidigt upptäcka suicidrisk hos patient. Kommun och privata vårdgivare är välkomna att ansöka.

Innehåll

Årligen begår cirka 1 500 människor i Sverige självmord och det är ungefär fyra självmord om dagen. Socialstyrelsen anser att självmord går att förebygga och det behöver göras på både individ- och befolkningsnivå.
Ett sätt att förhindra självmord är att ge rätt vård i rätt tid av underliggande psykiska störningar och missbruk eller beroende. Utbildningen förbättrar deltagarnas och andra nyckelpersoners möjligheter att känna igen en depression och kunna bedöma suicidrisken. Det är en fördel om du har gått Suicidprevention grund men inget krav.

Syfte

Syftet är att du efter utbildningen ska känna dig mer trygg i mötet av personer med suicidrisk. 

Lärandemål

Målet är att du efter utbildningen kan bemöta och förmedla hopp samt att du har fått ta del av den senaste forskningen inom området.

Medverkande

Ullakarin Nyberg har jobbat som psykiater i snart 30 år. Ullakarin arbetar med suicidprevention inom Norra Stockholms psykiatri och forskar om suicid vid Centrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet, hon är också ordförande i Svenska Psykiatriska Föreningen. Ullakarin har även gett ut följande böcker: Konsten att rädda liv, Suicidprevention i praktiken.

Kostnad

Arbetar du för en privat/kommun vårdgivare, debiteras du en avgift på 300:- exkl. moms.

Kontaktperson uppdragsgivare

Åsa Lundquist, Verksamhetschef,Regionala utvecklingsförvaltningen, Folkhälsa
Linda Sahlström, Utvecklingsledare, Psykisk hälsa och suicidprevention, Folkhälsa

Kontaktperson vid Utbildningsenheten

Elena Ejnarsson,Utbildningssamordnare, 021-175834 elena.ejnarsson@regionvastmanland.se

Längd: 3 h 30 min