MMSE-SR- Demenskunskap*

Arrangör

Lärcentrum

Målgrupp

Läkare, sjuksköterskor och arbetsterapeuter som arbetar med minnesutredningar samt uppföljningar och som önskar få ökad kunskap, teoretiskt och praktiskt i att använda MMSE-SR och Klocktest.

Beskrivning

I de Nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demens ingår Mini Mental State Examination (MMSE) samt Klocktestet som en del i den basala utredningen. Enligt SBU rapporten (Statens Beredning för medicinsk Utvärdering) om demenssjukdomar från 2006 ökar dessa kognitiva bedömningsinstrument på ett signifikant sätt den diagnostiska säkerheten i utredningen. En svårighet är dock att det i Sverige finns ett antal olika versioner i bruk av både MMSE och Klocktestet. De olika versionerna av MMSE har korta, oprecisa instruktionerna vilket får till följd att utförarna administrerar och bedömer MMSE olika. Detta medför att instrumentets reliabilitet försvagas och en enhetlig tolkning av resultaten ej kan genomföras.

I utbildningen kommer vi att gå igenom den standardiserade versionen fråga för fråga samt avsätta tid för praktiska övningar. Vi kommer även att gå igenom delar av användarmanualen.

Mål och syfte

Syfte är att få en enda enhetlig nationell version har Svensk Förening För Kognitiv Medicin arbetat fram en standardiserad version av MMSE benämnd MMSE-SR med tillhörande manual.

Tidsåtgång

3,5 tim

Kostnad

Vårdvalsenheten står för kostnaden

Medverkande

Beata Terzis leg. psykolog och med.dr. disputerad vid Karolinska Institutet. Har tidigare arbetat som enhetschef vid Minnesmottagning. Har tillsammans med kollegor vid ”Svensk Förening För Kognitiv Medicin” tagit fram den svenska reviderade versionen av MMSE –SR. Beata har mångårig erfarenhet av forskning och kliniskt arbete inom demens och kognition. Hon är medförfattare till fackböcker, sitter med i AHR (Anhörigas riksförbund) expertgrupp och föreläser för olika kategorier av vårdpersonal samt anhöriga.

Ansvarig

Anne Sjöblom Länsdemenssamordnare, Äldrevårdsteamet, Vårdvalsenheten, anne.sjoblom@regionvastmanland.se

Kontaktperson

Cathy Blomdahl, 021-173325, cathy.blomdahl@regionvastmanland.se

Längd: 3 h 30 min