Gastrostomi/PEG

Arrangör 

Utbildningsenheten med Kliniskt träningscentrum i samverkan med utbildare från Endoskopienheten. 

Målgrupp 

Sjuksköterskor och undersköterskor inom regionen. Privata vårdgivare med avtal och kommuner i Västmanland, exempelvis sjuksköterskor inom hemsjukvård och särskilt boende som i sitt arbete kommer i kontakt med individer som har "PEGar" .

Förkunskaper  

Förberedelse ger möjlighet till fördjupad inlärning och ökad delaktighet vid utbildningstillfället. Läs gärna igenom information som finns att tillgå via Vårdhandboken.
Se avsnitt "gastrostomi" och "jejunostomi" från vardhandboken.se.

Innehåll 

En gastrostomi är en slang som går genom huden på magen till magsäcken. Det finns olika typer, som PEG (perkutan endoskopisk gastrostomi) och gastrostomiknapp. En jejunostomi är en liknande procedur, men slangen går till tunntarmen istället för magsäcken. Valet av metod görs i samråd med läkaren baserat på patientens behov.

Utbildningen ger fördjupade kunskaper om olika typer av gastrostomisonder såsom PEG, PEJ, kuffade gastrostomisonder och gastrostomiknappar. Indikation, användning och underhåll. Här ges du som deltagare möjligheten att praktiskt träna på att utföra byte av kuffad gastrostomi. Utbildningen innehåller även fallbeskrivningar där du som deltagare, i mindre grupper, kommer få använda den förvärvade kunskapen för att komma fram till lösningar.

Syfte 

Efter avslutad utbildning ska deltagaren känna sig trygg inför mötet med en vårdtagare som har gastrostomi eller jejunostomi. Känna till anläggningsmetoder som finns, vilka olika varianter det finns på sond samt få med sig praktiska färdigheter i att utföra byte av kuffad gastrostomi.

Denna kunskap och färdighet syftar till att ge en säkrare vård till patienten, att relevant information rapporteras mellan vårdgivare samt att undvika onödiga besök till sjukhuset för åtgärder som kan hanteras i hemmet.

Lärandemål 

Kunna

  • Förklara anledningen till att en individ får en gastrostomi
  • Känna till vanliga komplikationer och hur man undviker dem
  • Känna till hur man sköter stomat
  • Avgöra vilken sorts gastrostomisond patienten har
  • Utföra byte av kuffad gastrostomi
  • Kuffa om en gastrostomisond
  • Justera stopplattan på en PEG/PEJ/Gastrostomisond

Medverkande 

Utbildare: Sjuksköterska/-or från Kirurgmottagningen/Endoskopimottagningen 

Tidsåtgång 

2,5 h

Kostnad  

För dig utanför Region Västmanland kostar utbildningen 640 kr exkl moms per deltagare. Kostnaden tas även ut om du uteblir eller avbokar dig efter sista avbokningsdagen.     

Kontaktperson vid Utbildningsenheten 

Längd: 2 h 30 min


Tillfällen


Titel: Utbildningstillfälle maj 2025
Startdatum:
Slutdatum:
2025-05-20 13:30
2025-05-20 16:00
Plats: Kliniskt träningscentrum. Västmanlands sjukhus Västerås. Ingång 1, Hus 4, plan 12.
Ansvarig: Patrik Jonsson
Lediga platser: 7
Sista anmälningsdag: 2025-05-13